Logo
   
One nation in B&H is already a reality Print E-mail
Sarajevo, 26.08.2007.


Izjava Njemačkog ambasadora u BiH gospodina Michaela Schmunka o potrebi uvođenja jedne nacije u BiH jeste ono pravo što bi izvuklo BiH iz kandži krimininala i korupcije, koju provode etno-političke strukture. Od ovakvog stanja koje vlada u BiH, jedinu korist imaju baš etno-političke strukture, koje koriste plašt borbe za interese svog etnosa, a rade u svom ličnom i grupnom interesu.
Prijedlog Njemačkog Ambasadora DA SE USPOSTAVI JEDNA NACIJA U BiH je sasvim logičan potez, jer je u svijetu svuda primijenjen princip da u jednoj državi može biti više naroda, koji svi naosob imaju svoje vjere, svoje jezike, svoju istoriju, svoju tradiciju, ali svi su oni jedna nacija te države u kojoj žive.
Svima je poznato da u USA ima svih naroda iz cijelog svijeta, ali su po nacionalnosti svi USA. Manje je poznato da ne postoji narod Kineza, ali postoji nacionalnost Kinezi, naziv koji su uzeli svi narodi koji žive u Kini. Takođe ne postoji narod Pakistanci, ali postoji nacija Pakistanac. Ne postoji narod Indijac, ali postoji nacionalnost Indijac, koju su prihvatili i Hindi i Malayalami i Marathi i Nepalli i Oriya, pa Tamili, Teluqui i ostali koji žive u Indiji.
Zbog daleko većeg broja naroda nego nacija, stvorena je Organizacija Ujedinjenih NACIJA, a nije Organizacija ujedinjenih NARODA.
Reakcije iz Republike  Srpske, kao ratne kategorije, na prijedlog o uvođenju jedne nacije u BiH su očekivane, jer rukovodstvo te ratne tvorevine ne želi ništa što bi im pomrsilo dalju pljačku, prvenstveno svog naroda, Srba, koji nikad nisu živjeli u većoj bijedi, ali i pljačku ostalih naroda iz BiH, jer oni prodaju i krčme imovinu svih građana BiH na 49% BiH prostora, a tu imovinu su radnici svih naroda stvarali godinama. O pljački političkih garnitura u RS koje su vladale prije Dodika, najbolje govore Dodikove smjene i krivične prijave, a o mogućoj pljački Dodikove garniture vać su se oglasili Predsjednik SDS, Mladen Bosić i bivša Ministar finansija Svetlana Cenić koja tvrdi da je samo na Termoelektrani Gacko, država izgubila 2,5 milijarde maraka..

Zato je opiranje ukidanju nacionalnih torova, biti ili ne biti za etno-političke strukture iz više razloga: jedno što bi mogli ostati bez opljačkanog bogastva, drugo ostali bi bez vlasti i treće mogli bi odgovarati, a ovako, sve im ostaje, a nikom ne odgovaraju.
Jedna nacija za BiH već je stvarnost u praktičnom nastupu pojedinca u inostranstvu. Pitam poslovne ljude i političare iz bilo kog entiteta u BiH, kad borave u inostranstvu, kako praktično popunjavaju karton u hotelu kad se prijavljuje ili na granici. Šta upisuju u rubriku nacionalnost? Svakome ko bi u rubriku nacionalnost upisao Srbin, a ima pasoš BiH bilo bi mu rečeno da je pogrešno popunio i morao bi ponovo upisati nacionalnost BiH. Isto je i sa Hrvatom ili bilo kojom drugom internom nacionalnosti. To znači da prema inostranstvu, već funkcioniše jedna nacija za sve koji nose pasoš BiH. To praktično funkcionisanje jedne nacije treba pretvoriti u zvanično. Za etno-političke grupe koje se bune, njih treba uklonuti. Ostaje da OHR etno-političkim elitama oduzme moć koju su stekli nad narodom u ratu, pa da se narodu vrati njegovo bogatstvo, da se narodu vrati pravo da kontroliše politiku, da se narodu vrati pravo na život, pravo na imetak, pravo na čast. Sad ništa od toga narodi nemaju u punoj mjeri. Imaju samo laž koju širi najveći broj medija, koji primat daju etno-političkim prvacima koji zavađaju narode, po receptu da političati brane, svaki svoj narod od druga dva naroda i tako se sva tri naroda i ostali narodi drže u konfuziji i zabludi. Zato bi i zvanično uvođenje jedne nacije za sve koji žive u BiH, pokidalo nacionalne okove, oslobodilo narode od smrtonosnog zagrljaja etno-političkih struktura i nacionalnih torova. Narodi bi konačno došli do vlasti. Preduslov za to je ukidanje entitetskih policija.

DIREKTOR INSTITUTA „IPACC“
 
         mr Nurija Omerbašić
 
< Prev   Next >