Logo
   
MORALNE PROMJENE SU USLOV IZLASKA IZ EKONOMSKE KRIZE ALI I IZ GENOCIDNOG KRUGA Print E-mail
Piše: magistar. Nurija Omerbašić 
Predsjednik Instituta za mir i suživot civilizacija Sarajevo i
Kandidat za PREDSTAVNIČKI DOM Skupštine Bosne i Hercegovine,
Izborna jedinica 513, Koalicija SNAGA BiH, na rednom broju 4.


MORALNE PROMJENE SU USLOV IZLASKA IZ EKONOMSKE KRIZE ALI I IZ GENOCIDNOG KRUGA 
 
1. Danas pred izbore pozivam birače da shvate da je čitav svijet sastavljen od atoma, od sitnica, a čitav svijet nije sitnica. Tako i Vi cijenjeni birači, pojedinačno ste svaki sitnica, uključujući i pisca ovog teksta, ali udruženi u GRUPU MORALNIH PROMJENA bit ćete snaga koja će promijeniti stanje u državi BiH. Kako? Za par dana imate šansu da Vi pojedinačno glasate za svoju budućnost, glasanjem za one koji će Vas najbolje voditi.

2. U sadašnjoj državu BiH, VEĆ 20 GODINA POLITIČKE GRUPE NA VLASTI NEPRESTALNO UNIŠTAVAJU STOTINE USPJEŠNIH PREDUZEĆA, sebe bogate, a narod siromaše pa danas imamo: više od 500.000 nezaposlenih; preko 500.000 invalida; preko 500.000 penzionera; Više je nezaposlenih nego zaposlenih.  Među zaposlenim je više činovničije nego uposlenih u realnom sektoru. 
 
3. Jedino što je dobro u državi BiH  jeste činjenica da su svi narodi opljačkani od svojih nacionalnih vođa. Bošnjački političari na vlasti su izvšili ekonomski genocid nad Bošnjacima, Srpski političari nad Srbima, Hrvati nad Hrvatima, a svi nad ostalim narodima i manjinama, svaki u svom nacionalnom toru. Ovako duga agonija potlačenih slojeva društva je posljedica  stalne orkestrirane propagande porobdžija da su za siromaštvo naroda krivi drugi narodi, a da su porobdžije svog naroda, jedini branitelji od druga dva naroda. Svi pojedinačno i svi skupa pritisnuti nezaposlenošću ekonomskim siromaštvom ispod podnošljivog nivoa, obespravljeni,  pojedinačno su svi  potlačeni zapali u beznađe, nemoćni da išta pojedinačno učine. Bunt NARODA je bio pokušaj da se zbaci jaram porobdžija, ali nije bilo vođa koji bi osmislili demokratske metode zbacivanja sa vlasti porobdžija. Jedini izlaz iz sadašnje ekonomske i duhovne bijede jeste da se prvo izvrše moralne promjene u svijesti ljudi, prvenstveno u svijesti svih potlačenih slojeva društva.
 
                               Kako glasati da ne prevarim sam sebe?

4. Konačno svi potlačeni i obespravljeni slojevi društva moraju tražiti krivca, prvo svaki u samom sebi, što su trpjeli i dozvolili ovoliko dugo ponižavanje tako velikog sloja stanovništva, a drugo, moraju tražiti krivicu za sadašnje stanje u svojim vođama koji su ih opljačkali, a ne u drugim nacijama.
 
5. Najbitnije od svega jeste da se pojedinačno niti jedan narod ne može osloboditi stega porobdžija, već je nužno iskoristiti činjenicu da su svi narodi u BiH opljačkani, pa u prvi plan izbaciti KLASNU osnovu u moralnim promjenama društva na  SOCIJALNOJ PRAVDI.

6. Treba razotkriti i definisati bitne tačke i pitanja koja su NEMORALNA  u sadašnjem nepravednom društvu, u kome je potpuno poremećen sistem vrijednosti. 


Navodimo neke moralne nepravde koje treba mijenjati i pozivamo čitaoce da nam pomognu u definisanju ostalih nepravdi.

7. Sadašnji PENZIONI SISTEM je totalno NEMORALAN: Među prvim je potrebno prekinuti sadašnje nemoralno stanje u kome su dovedeni mnogi pojedinci koji su vrijedno radili po 40 godina, a sad mnogima PENZIJA nije dovoljna ni za goli opstanak , pa kupuju po jedan paradaiz, po jednu papriku, po jednu krastvicu, što se nekad kupovalo vrećama. Istovremeno, primanja nekih političara i vjerskih dužnosnika dostižu hiljade KM. Takvo se stanje mora prekinuti i insistirasti da se najveća primanja u državi ograniče na 5 prosječnih penzija, a za početak da se svim penzionerima čija je penzija ispod prosječne linearno isplaćuje svaki mjesec naknada u iznosu prosječnog toplog obroka u državnim strukturama. Ovo stoga što je nemoralno da uposleni u državnim i vjerskim strukturama primaju (240 KM ili više), samo za jedan obrok samo jedne osobe, koliko stotine hiljada penzinera primaju penziju za sve obroke, za čitavu porodicu, i za sve ostale troškove preživljavnja. Penzioneri, osim penzije nemaju nikakva druga primanja, a porobljivači naroda imaju basnoslovne plate i još mnogo drugih privilegija, sa raznim imenima. Takva nemoralna sramota se mora ukinuti. Sredstva za dodatna primanja penzionera bi se našla kresanjem visokih plata činovnicima, a posebno političarima i eliminisanjem rasipništva. Tako bi se pored eliminisanja nepravde i nemorala, sa vaćim primanjima penzionera povećala bi se potrošnja onih roba koje se proizvode u BiH, čime bi se povećala tražnja i pokrenuo razvoj domaće proizvodnje, što bi povećalo zaposlenost i pokrenuo razvoj i napredak. Istovremeno bi se smanjenjem rasipništva smanjila potrošnja luksuznih roba , koje su iz uvoza, pa bi se tako smanjio uvoz i spriječio odliv deviza u inostranstvo. 

8. Nemoralno je takođe: Kad propadne FABRIKA u državnom vlasništvu, radnici ostaju bez posla, ostaju bez plate, bez prava zaposlenja na drugo mjesto, a da činovnici, čiji rukovodioci su u krajnjem, odgovorni za propast fabrika, stalno primaju veće i veće plate, stalno se umnožavaju, stalno izmišljaju nove nazive novih primanja za nerad. Odustajemo da nabrajamo druge nemoralne pojave u društvu, pošto su mnoge istaknute u BUNTU NARODA. Sada odgovor na pitanje: Kako glasati kad ima tako mnogo političkih stranaka, koalicija, pojedinaca, a svi u glas obećavaju da promjene, pa izbacuju bezbroj bombastičnih zvučnih parola. 

9. Kako glasati, a da ne prevarim samog sebe?
Prvo pravilo, ne glasajte za one koji su do imetka došli baveći se politikom;  
Ne glasajte za stranke, već glasajte za pojedince!
Glasajte za one pojedince koji nisu do sada bili u vlasti, koji Vas nisu do sada iznevjerili;
Glasajte za moralne osobe koji su spremni da budu sluga naroda, jer svaki političar mora biti sluga naroda, a ne porobljivač.
Glasajte za one pojedince koji će biti hrabari da ne poslušaju vođe političkih stranaka, već će slušati svoju savjest.


10. Šta pojedinci mogu učiniti ako ne poslušaju vođu stranke?
U mnogim strankama nevaljaju vođstva stranki, koja su okružena podlim pojedincima koji im čuvaju skute, pa je „vođa“ suguran da može opljačkanim platiti sluge da ga čuvaju;
Umni pojedinci, izabrani od naroda,  mogu preći u druge stranke koje neće iznevjeriti obećanja data biračima, a mogu ostati i samostalni poslanici u svakom parlamentu, Kantonu, Entitetu, državnom parlamentu


11. Ako ova ideja o MORALNIM PROMENAMA bude prihvaćena od glasača,  odmah ćemo raditi na okupljanju KOALICIJE ZA FORMIRANJE VLASTI, od svih pojedinaca koji su za moralne promjene, iz svih političkih stranaka ili kompletne političke stranke koje su za moralne promjene. Ova ideja o okrupnjavanju mnogo malih, novih stranaka je možda jedini način da ne budu progutane od nekoliko političkih stranaka koje su do sada izvršile ekonomski genocid nad narodom.
 
12. Birači moraju znati da se država u ratu brani puškom, a u miru, država se i brani zakonima i ustavom, ali i gradi zakonima i ustavom, ali i ruši usvajanjem zakona i Ustava. O tome kako je do sada branio ili rušio državu BiH,  dižući ruke za zakone u ustavne promjene, dati ćemo u drugom prilogu.

 
< Prev   Next >